Het weer in Bergama
Click for Dikili, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

Bergama.nl - English Bergama.nl - Turks home | sitemap | contact   

Bergama heeft 50.000 inwoners en is het centrum van een agrarisch gebied dat wordt gevormd door het dal van de rivier de Bakir.

Nieuws (4)
NOV
 24
Alkmaar knoopt stedenband aan met Bergama
 Geen reacties  2.027 keer gelezen

Alkmaar knoopt stedenband aan met Bergama

Alkmaar, 24 november 2004

De Commissie Bestuur en Middelen gaat akkoord met het voorstel van burgemeester en wethouders om de vriendschapsband met Bergama om te zetten in een stedenband. Een officiŽle delegatie uit Bergama brengt van 26 november tot 1 december een bezoek aan Alkmaar. De delegatie bestaat uit de burgemeester van Bergama, drie raadsleden en de gemeentesecretaris. Tijdens het bezoek wordt het protocol voor de stedenband ondertekend. In het protocol zijn de afspraken vastgelegd over nieuwe projecten, onder meer op het gebied van toerisme, economie, kunst en cultuur en wijkgericht samenwerken.

Vriendschapsband
In november 2000 heeft de gemeenteraad van Alkmaar besloten een vriendschapsband aan te gaan met het Turkse Bergama. Doel van de vriendschapsband is de bevordering van de contacten tussen de inwoners van Alkmaar en Bergama, om kennis te nemen van elkaars samenleving en cultuur. De stedenband helpt om de integratie van Turken in Alkmaar te bevorderen en om de onderlinge verhoudingen in Alkmaar te verbeteren. In april 2001heeft een Alkmaarse delegatie een kennismakingsbezoek gebracht aan Bergama. Het tegenbezoek aan Alkmaar vond plaats in oktober 2002. De burgemeester van Bergama heeft toen samen met twee raadsleden en een aantal directeuren van scholen voor basis- en voortgezet onderwijs een bezoek aan Alkmaar gebracht.

Onderwijs
Op onderwijsgebied zijn al goede contacten gelegd met Bergama. Naar aanleiding van een fototentoonstelling over Bergama in enkele Alkmaarse scholen hebben schoolkinderen via internet contact opgenomen met kinderen in Bergama. De kinderen hebben opdrachten uitgevoerd over o.a. de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Turkije. In april 2004 heeft een groep van 24 leerlingen van de Fontein en de Wegwijzer deel genomen aan het nationale kinderfeest in Bergama en in juni jl. heeft een volksdansgroep uit Bergama opgetreden tijdens het festival in de Oosterhout. Ook enkele middelbare scholen hebben contacten gelegd met gelijksoortige scholen in Bergama. Daarnaast wordt gedacht aan stages via de scholen in beide steden.

Protocol voor de samenwerking tussen Bergama en Alkmaar Tijdens de evaluatiegesprekken is besloten om de band met Bergama om te zetten in een officiŽle stedenband. Het voordeel hiervan is dat de subsidiefondsen voor samenwerkingsprojecten met Bergama beschikbaar komen. De rijksoverheid biedt in het kader van de Europese eenwording subsidies voor democratiseringsprojecten en uitwisselingsprogramma's voor bestuurders en ambtenaren. Hiertoe is een protocol opgesteld, dat onderwerpen bevat waaraan de komende tijd gewerkt gaat worden. Het protocol gaat uit van een vijfjaarlijkse evaluatie. Verlenging van de stedenband vindt dan alleen plaats als geconcludeerd wordt dat de resultaten bevredigend zijn.

Stedenband Bergama - Alkmaar
Ook de gemeente Bergama wil de contacten verder uitbreiden en formaliseren tot een vaste relatie. Zij ziet de contacten met Alkmaar als middel om de toetreding tot de Europese Unie te vereenvoudigen. De gemeente Bergama is zeer geÔnteresseerd in de communicatie met de bevolking (o.a. wijkgericht samenwerken). Daarnaast is men geÔnteresseerd projecten om het verblijfstoerisme in de stad te bevorderen (net als Alkmaar kent Bergama veel dagtoerisme en weinig verblijfstoerisme).

Bezoek delegatie Bergama aan Alkmaar
De burgemeester van Alkmaar, mevrouw drs. M. van Rossen, ontvangt de officiŽle delegatie uit Bergama op 30 november ontvangen in de Raadzaal. Dan wordt ook het protocol voor de stedenband ondertekend, onder voorwaarde van instemming van de gemeenteraad van Alkmaar. Tijdens de officiŽle ontvangst wordt een film vertoond die door studenten is gemaakt over de contacten tussen Alkmaar en Bergama en de historische aspecten van beide steden. De delegatie is op 27 november aanwezig bij het symposium ter gelegenheid van 40 jaar migratie.

3 december 2004
Facebook Twitter Google LinkedIn Myspace
 Terug


Reacties

Geen reactie gevonden.


Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer